Χρήστος Ν. Θεοφίλης: Ελευθερία είναι …


Ελευθερία είναι…
Ελευθερία είναι ο Ρήγας Βελεστινλής.
 Ελευθερία ο κριτικός στοχασμός του...
Ελευθερία η πολιτική κρίση του, η ατομική στάση του απέναντι στην δημόσια ηθική.
Ελευθερία οι εμπειρίες του στην τέχνη, στην φιλοσοφία, στην λογοτεχνία. Ελευθερία ο στραγγαλισμός του στο παραποτάμιο φρούριο του Βελιγραδίου Nebojsa Tower.
Ελευθερία - Επιλογή του, ο Δούναβης την 24η Ιουνίου του 1798 και η απαρχή τού αέναου ταξιδιού του προς την γη τού «αντισταθείτε».

Επικαλούμαι το «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά» του Ρήγα, απέναντι στην μαζική κουλτούρα των συγκεντρωτικών εξουσιών και των ιδιοτελών συμφερόντων που οδηγούν δια μέσω των επικοινωνιών και της τεχνολογίας στον λαϊκισμό της απραξίας μας.

Επικαλούμαι την Ελευθερία του νοείν, απέναντι σε όσους χειραγωγούν και μας οδηγούν στη μαζοποίηση - ομογενοποίηση της κουλτούρας.

Επικαλούμαι την Ελευθερία τών ανατρεπτικών μεταρρυθμιστικών απόψεων απέναντι στην νέα εικονοποιία των μέσων μαζικής επικοινωνίας που εξωραΐζει τις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες και εκφράζει το κοινωνικοπολιτικό κατεστημένο.
Οι πολιτιστικοί θεσμοί μας, πρακτορεύονται από εμπορικά συμφέροντα καταργώντας κάθε κριτική σκέψη. «Ως ποτ' οφφικιάλος, σε ξένους Βασιλείς; έλα να γένης στύλος, δικής σου της φυλής» (Ρήγας)



* Οφφικιάλιος ή οφφικιάλος = Αξιωματούχος του Βυζαντινού Θρόνου και Άρχων εκκλησιαστικός ιδίως στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. (Οφφίκιον = ειδικό αξίωμα που δίδεται σε κάποιον για να ‘‘επεμβαίνει’’)


Χρήστος Ν. Θεοφίλης
Ζωγράφος, λογοτέχνης, δημοσιογράφος